5 КП 12.11.2020 Урок №9

 

Контрольна робота за трагедією В.Шекспіра «Гамлет».

      Написати твір – роздум на тему: Сутність духовних шукань «Гамлета».

Відповідь в коменатрях або на електронну пошту

galinameduk0@gmail.com

Комментарии

  1. | 1 |
    Сутність духовних шукань Гамлета

    Безсмертний твір Шекспіра «Гамлет» змальовує не просто події, що відбуваються з персонажами. Головними в сюжеті є внутрішні події — тобто все, що відбувається у почуттях та думках героїв.

    Гамлет — головний герой однойменної трагедії — образ неоднозначний, індивідуальний і глибокий. Через цей образ автор розкриває головні філософсько-етичні проблеми, порушені у творі. Саме Гамлет ставить вічне питання «бути чи не бути?», розмірковує, вагається.

    Безумовно, образ Гамлета глибоко трагічний. У чому ж полягає трагедія Гамлета? На мою думку, трагічними у долі Гамлета є два конфлікти, які умовно можна назвати зовнішнім та внутрішнім.

    Зовнішній конфлікт — конфлікт Гамлета із суспільством, з оточенням. Гамлет не може примиритися з дійсністю, бо його душа, його розуміння життя і світогляд дуже суперечать тому, що він бачить навколо себе. Гамлет не хоче жити у такому суспільстві: посеред зрад, несправедливості та всього іншого.

    Гамлет — надзвичайна особистість. Через образ Гамлета ми простежуємо головні тенденції розвитку ренесансного світосприйняття. Таким чином, Гамлета . можна назвати «шекспірівським героєм». Його філософія, думки та вагання зрозумілі, близькі людям усіх епох, але водночас вони дуже психологічні, глибокі та індивідуальні. Гамлет не схожий ні на кого, він особистість. А трагедія Гамлета - трагедія справжньої особистості, а не слабкої духом людини. Адже звичка ставити собі питання — ознака розуму. А те, що на них не одразу знаходиться відповідь - ознака розважливості, поміркованості, допитливості і аж ніяк не слабкості.

    Але Гамлет переймається не тільки зовнішнім конфліктом, не тільки небажанням миритися з існуючою реальністю: героя точить внутрішній конфлікт. Якщо людина вже приречена жити в цьому світі, вона має обрати для себе якусь позицію, якусь модель поведінки. І це питання стає чи не піком вагання Гамлета. Саме намагаючись зрозуміти своє місце в цьому світі, сенс буття, своє призначення, Гамлет і ставить просте та геніальне питання: бути чи не бути?

    Монолог «Бути чи не бути?» — величний твір літератури Ренесансу, який вичерпно характеризує роздуми та проблеми багатьох людей, філософські та моральні шукання самого В. Шекспіра, а може, й усього людства...

    «Бути чи не бути?» Цей монолог відбив у собі безліч проблем, порушених Шекспіром. Ці проблеми зостаються актуальними і в наш час. А що таке взагалі актуальна проблема? Це, по-перше, проблема невирішена. Постає логічне питання: чому ж людство, яке вирішує такі наукові проблеми, не вирішило за багато сторіч однієї моральної проблеми? На мою думку, так сталося тому, що кожна людина має сама вирішити для себе цю проблему, знайти власну відповідь.

    Як я розумію, Гамлет невпинно питав сам себе: бути жертвою чи стати вбивцею, залишитися байдужим чи активно діяти, бути чи не бути справедливим та чесним, бути чи не бути гідним та благородним? Яку відповідь дав собі герой, ми знаємо з подальшого сюжету трагедії. Але слід добре пам'ятати, що ніхто не може відповісти на це питання замість нас самих. Кожна людина має сама обирати свій шлях і відповідати за свій вибір. Проблема вибору, самовизначення, проблема сенсу людського життя, місця особистості у світі та її можливостей — це одвічні проблеми людства. Вони хвилюють кожну людину, примушуючи її мислити, розмірковувати, шукати власну відповідь та діяти відповідно до своїх думок. Усі ці проблеми Шекспір вклав у просту та геніальну фразу: «Бути чи не бути?»

    Отже, Гамлет є глибоко трагічним образом: на людину тонкої душевної організації звалилося одночасно стільки питань, роздумів і проблем. Чи здатна людина витримати такі душевні випробування? Можливо, що так, але з великими жертвами у будь-якому разі. Так само і Гамлета хвилюють та мучать безліч моральних і духовних суперечностей, випробовуючи його силу.

    | 1 |

    ОтветитьУдалить

Отправить комментарий

Популярные сообщения из этого блога

Дистанційні матеріали 6 мсту

Дистанційні матеріали 6 кр

Дистанційні матеріали 95 ТР