5 МСТУ 20,01.2021 Урок №36

 Нобелівська премія – це найпрестижніша премія, що присуджується за відкриття, винаходи, вагомий внесок у розвиток суспільства.

                       Нобелівська премія складається із золотої медалі із зображенням       А. Нобеля і відповідним написом, диплома та чека на встановлену грошову суму (розмір з року в рік змінюється залежно від корпорації Нобеля, у середньому 1.3 млн. доларів США). Церемонія нагородження проводиться щороку 10 грудня в Осло (Нобелівська премія Миру); в Стокгольмі, починаючи з 1901 року.

              Напис латиною, викарбуваний на медалі, означає «Винахід робить життя кращим, а мистецтво – прекраснішим».

              За традицією, шведський король вручає золоті медалі лауреатам Нобелівської премії в Стокгольмі, а норвезький король присутній на церемонії в Осло.

               Перша людина яка отримала Нобелівську премію миру (1901 р.) – Джон Генрі Дюнант, засновник Швейцарського Червоного Хреста, що згодом став Міжнародним.

               У 2004 році Вангарі Маантаї з Кенії, відома політична і громадська діячка, яка бореться за права чорношкірих жінок, збереження природи і проти вирубки лісів стала першою африканською жінкою, яка отримала Нобелівську премію миру.

               Вінстон Черчіль також отримав Нобелівську премію, щоправда, не за мир, а за свої літературні праці.

               Заповіт Альфреда Нобеля, складений 27 листопада 1895, було оголошено в січні 1897 року.

               «Усе моє рухоме й нерухоме майно має бути перетвореним моїми повіреними на ліквідні цінності, а зібраний у такий спосіб капітал – розміщеним у надійному банку. Прибутки від вкладень повинні належати фонду, що буде щорічно розподіляти їх у вигляді премій тим, хто протягом попереднього року приніс найбільшу користь людству… Зазначені відсотки слід розділити на п’ять різних частин, які призначаються: одна частина – тому, хто зробить найважливіше відкриття або винахід в галузі фізики;   друга – тому, хто зробить найважливіше відкриття або вдосконалення в галузі хімії; третя – тому, хто зробить найважливіше відкриття в галузі фізіології або медицині; четверта – тому, хто створить найвидатніший літературний твір ідеалістичного спрямування; п’ята – тому, хто вніс найістотніший внесок у згуртування націй, знищення рабства або зниження чисельності армій і сприйняття проведенню мирних конгресів. Моє особливе бажання полягає в тому, щоб під час присудження премій не бралися до уваги національність кандидатів…».

               Кожен обирає сам, яку пам'ять він залишить по собі, чи зможуть пишатися ними нащадки. І лише від вас залежить, якою буде ця пам'ять.

 

 Пулітцерівська премія

               Пулітцерівська премія – одна з найпрестижніших нагород у галузі літератури, журналістики, музики і театру в США., заснована видавцем Дзожефом Пулітцером. З 1917 року премія вручається щорічно в перший понеділок травня опікунами Колумбійського університету в Нью – Йорку. Розмір премії – 10 тис. доларів. З 2017 року розмір премії зріс до 15 тис. доларів.

               Нагадаємо, що в 2019 році Пулітцерівська премія в галузі журналістики присуджено журналістам газети за серію матеріалів, що стосується розслідування ймовірних фінансових махінацій з боку президента США Дональда Трампа.

               Також у США назвали лауреатів Пулітцерівської премії 2020 року і співробітників видання американського, які зробили серію з 8 матеріалів про режим президента Росії Володимира Путіна.

               Нагороду це ж саме видання отримало у номінації Міжнародний репортаж за матеріали про ймовірне втручання Росії у справи інших країн, зокрема Африки, Європи та Близького Сходу.

               Серед восьми матеріалів є репортаж з України – про вбивство українського військового Івана Мамчура у 2016 році на замовлення Федеральної служби безпеки Росії у Рівному.

 Літературні премії світу, письменники – лауреати та їхній

                                     внесок у боротьбу за мир і духовність.

                  Нагородження престижною літературною премією вже саме по собі є атрибутом суспільного визнання письменника.

                Літературні премії – засіб заохочення письменників, перекладачів і літературознавців за досягнення в галузі літератури.

                Найпочеснішою міжнародною літературною премією є Нобелівська. Міжнародна Нобелівська премія була заснована 1901 р. із фонду шведського інженера – хіміка Альфреда Нобеля, винахідника динаміту. Нобелівську премію отримали 92 літератори з різних країн, серед них М. Метерлінк (Бельгія, 1911); Дж. Б.Шоу (Великобританія, 1925); Е. Хемінгуей (США); А. Камю (Франція). Є й інші міжнародні премії, якими нагороджують письменників, перекладачів і критиків.      

                    Так Асоціація письменників країн Азії та Африки присуджує премію «Лотоса». Міжнародною премією імені Джейн Аддамс нагороджують за  твори, що признані гуманістичними ідеями. Міжнародна  книжкова премія дається за зміцнення взаєморозуміння між  людьми за допомогою книги. Міжнародна рада з книг для юнацтва в Базелі (Швейцарія) присуджує премію імені  Г.К. Андерсена, яку називають інколи «малою Нобелівською».  В Італії для іноземних поетів є премія імені  Дж. Кардуччі   

                   Болгарська академія наук заснувала премію  Кирила і Мефодія,  болгарським та іноземним вченим за праці в царині  болгарської літератури, мистецтва, мови.Велика кількість літературних премій існує в США, але  найпрестижніша – Пулітцерівська.

                   Вона дається щорічно за п’ятьма  розділами: роман; драма; поезія; біографія і автобіографія, історія.

                  Французька академія наук щорічно присуджує близько 70 літературних премій, однією з найвищих літературних нагород вважається Гонкурівська премія. З 1904 р. жінкам – письменницям за кращий роман року присуджується премія  «Феміна». Престижними у Франції вважаються також премії Ренадо, Медічі». Поетичні твори можуть бути удостоєнні  золотої медалі королеви.

                   У Німеччині присуджуються премії Й.В. ГетеГ.Е.Лессінга,                     Г. БрюкнераГ. Фон Клейста. В Італії – Сервантеса, В Японії – близько 25  різноманітних літературних премій.

                  Українських письменників теж щорічно вшановують багатьма літературними преміями, найголовнішою серед яких є Державна премія ім. Т.Г. Шевченка. Крім неї є премії імені   В. ВинниченкаА.МалишкаОстапа ВишніМ. Рильського, Г. СковородиМ. СтарицькогоП. Чубинського, премія імені Юрія Шевельова за найкращу українську книжку естеїстики та  ін.

                  Про вплив літературних премій на розвиток всесвітньої літератури судити важко. Та можна сказати одне: премія – це непросто матеріальна винагорода, це визнання письменника, його заслуг і таланту.

                    Домашнє завдання: читати Й.В. Гете, «Фауст» ( I частина останній монолог Фауста (II частина). 

https://www.ukrlib.com.ua/world/printit.php?tid=145

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Дистанційні матеріали 6 мсту

Дистанційні матеріали 6 кр

Дистанційні матеріали 95 ТР